Waarom zijn sommige verzekeringen verplicht?
15665
post-template-default,single,single-post,postid-15665,single-format-standard,bridge-core-2.3.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-22.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive
 

Waarom zijn sommige verzekeringen verplicht?

Waarom zijn sommige verzekeringen verplicht?

Het voornaamste idee achter een verzekering, is het feit dat je niet zelf op hoeft te draaien voor hoge kosten. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor een medische ingreep, de kosten voor het lichamelijk letsel wat je aan iemand anders hebt aangericht bij een ongeluk, enzovoorts. Deze kosten hoef je niet zelf te vergoeden, maar worden in veel gevallen door je verzekeraar vergoed. Dit geldt natuurlijk niet, wanneer er opzet in het spel is! Doordat bedragen flink op kunnen lopen, is het onverantwoord als mensen zonder verzekeringen zouden leven. Dit maakt dat bepaalde verzekeringen verplicht moeten worden afgesloten.

 

Verplichte verzekeringen en toeslagen

In Nederland is het onder meer verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Ook wanneer je een beperkt inkomen hebt! Om mensen met een lager inkomen te compenseren, biedt Nederland hen een zorgtoeslag aan. Je krijgt hierbij een vast bedrag per maand, om de kosten voor de zorgverzekering te compenseren.

 

Naast een zorgverzekering is ook een autoverzekering verplicht, wanneer je met een auto de weg op wilt gaan. Een verzekering voor auto’s wordt in verschillende soorten aangeboden, namelijk: een WA-verzekering, een WA-verzekering met beperkt casco en een allriskverzekering. Voor dit type verzekering wordt geen toeslag aangeboden. Een auto is immers een luxeproduct en niet direct noodzakelijk. Je zou ook de fiets of het openbaar vervoer kunnen nemen.

 

Laat je adviseren over geschikte verzekeringen

Hoewel de zorg- en autoverzekering (mits je een auto gebruikt) verplichte verzekering zijn, kun je nog tal van andere verzekeringen afsluiten. Denk aan een woonverzekering, een inboedelverzekering, een reisverzekering, een annuleringsverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering, enzovoorts. Het feit dat deze verzekeringen niet verplicht zijn, wil niet zeggen dat het onverstandig is om deze alsnog af te sluiten. Laat je adviseren door een verzekeringsexpert, om te kijken welke verzekeringen voor jou interessant kunnen zijn.